Komentari

opcije.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • Web Testing options !

    Prvi razlog zašto sam "zapeo" je za mene nevjerojatna novost da short callove možemo pokriti long callovima,a ne kupnjom odgovarajućeg broja dionica...........................A,drugi razlog da razmotrim mogućnost kreiranja početnoga delta i gama neutralnog portfelja kupnjom long callova i pisanjem short callova.Deltu bih prema potrebi u skladu s promjenama cijene prema potrebi korigirao u intervalima sa po JEDNIM long callom (ekvivalent za 100 kupljenih dionica) u slučaju manjih pomaka (porasta cijene),a za veće bi mi long callovi itekako osigurali dobit odnosno offsetali gubitak na short callovima+gain........Problem je u tome kaj se sve mora računati u real time-u i trenutno reagirati,odnosno u visini brokerskih provizija koje bi nam mogle pojesti profit,pa čak i više od toga.........Kak bi ti reko žoharski pristup,ali je leverage itekako povoljan.To je bila početna ideja vodilja,ali nije bitno i ne želim te zamarati svojim "idejama"koje su vjerojatno promašene...pričekati ću radije školu.Pozdrav i fala:)

    avatar

    18.12.2005. (21:40)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Samo još jedno pitanje...jel brokeri dozvoljavaju pokrivanje short puteva i sa čime...long putevima ili long callovima ili oboje...gore je trebalo pisati short putevi,a ne callovi.Ovaj spread je uz biti vrlo riskantan diirekcionalni trejd,jer da su cijene krenule dolje bilo bi jako gusto....em bi izgubili na long call i k tome morali otkupiti skuplji short call.Nije mi jasno ovo sa short callom...po mojem bi trebali zaraditi sa PADOM,a ne RASTOM cijene.Ispalo je da smo zaradili sa rastom isto kao i na long strani,jer si ga otkupio(zatvorio)za samo 100$,a prodao za 2350$...Ovak ispada da su IVO I MARKO zaradili na isti način(porastu cijene)?Sve mi se potpuno pobrkalo!Ili je to samo trik da iskoristiš jako malo preostalog vremena do exp.,pa je short call pao zbog neprobijanja strikea 230 ili samo malog proboja u ITM,odnosno na GOLOJ intristic value zbog expiracije?

    avatar

    18.12.2005. (22:47)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    OM: mislim da bi bilo preglednije priloziti screen analysis-a, gdje je naveden bto, btc, sto i stc. Felix, on je prodao call na 430, koji je otisao 100 usd u plus (0.1), i tih 100 dolara su izgubljeni, u zagradama se nalazi izgubljen novac), odnosno, zaradio ih je onaj tko je kupio call od OM-a. OM-a to nije pretjerano briga, jer je njemu prodao te callove za 2350usd, to je onih zelenih 2250usd. OM bi fino popusio na prodanim call-ovima da je GOOG otisao na 450, ali bi zaradio na kupljenim call-ovima. Ovako je na kupljenim call-ovima zaradio 5200, razliku izmedju 4700, koliko ih je platio, i 9900, koliko ih je prodao.

    avatar

    19.12.2005. (01:14)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Cartmann zaradio je i na short callovima 2250 $...jer je za njih dobio 2350$ kad ih je "prodao"-otvorio poziciju,a zatvorio je poziciju(otkupio za samo 100$)...ostala mu je razlika +2350$,isto kao i na long callovima,pa mu je zarada +cca 7500$!!Po mojoj shemi u glavi Long i Short callovi zarađuju kod suprotnih kretanja cijena,makar mi je jasno da je cijena short calla uslijed exp.pala na mizernu intristic value(bez time value),jer nije bila dublje ITM

    avatar

    19.12.2005. (05:48)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Da, to sam i napisao. :)

    avatar

    19.12.2005. (11:06)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Cartmann..."Felix, on je prodao call na 430, koji je otisao 100 usd u plus (0.1), i tih 100 dolara su izgubljeni, u zagradama se nalazi izgubljen novac), odnosno, zaradio ih je onaj tko je kupio call od OM-a"....Kako je izgubio tih 100$ kada OM nije platio ni centa,već je samo na pisanju short call-a 430 zaradio 2250$,a ne IZGUBIO 100$?Dao Bog da i ja tako gubio(kao što ti pišeš) cijeli život!Dakle zaradio ih je Optionmaster,a ne onaj tko je kupio te LONG callove na 430!Onaj tko ih je kupio od "Optionmastera" je IZGUBIO ravno 2250$ jer im je intristic value samo 100$ bez time value-a!Daj ti meni 2350$,a ja ću vrlo rado "izgubiti" 100$ i dati ti ih za piće da proslaviš svoju "zaradu"!Živjeli!:))

    avatar

    19.12.2005. (17:01)    -   -   -   -  

  • "...OM-a to nije pretjerano briga, jer je njemu prodao te callove za 2350usd, to je onih zelenih 2250usd.". A o maslinovom stablu, ti o maslinjaku. :) Npr. danas kupis 10x Call@450 jan GOOG, i on ode ITM tj. na 451. Znaci, call si kupio OTM, u medjuvremenu je isti otisao ITM. Da li si zaradio? Iako teoretski jesi, jer imas pravo kupiti GOOG za 450, a isti se prodaje na trzistu 451, u praksi si izgubio preko 14000 usd.

    avatar

    19.12.2005. (17:38)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Naj se ljutiti Cartmann...samo čitam ono kaj si napisal,a nitko nije savršen pa može pogriješiti,pa i ti:)Kako bi ti protumačio ovaj tvoj citat i tko ne vidi šljivu od šljivika?....."odnosno, zaradio ih je onaj tko je kupio call od OM-a."....tu nema nikakve dvosmislenosti,koliko sam primijetio.....Što se tiče zadnjeg komentara....Nisi zaradio ni TEORETSKI jer se cijene opcija ne sastoje samo od intristic value,pa makar bile i ITM (ako još nisu expirirale),već i time value,koju je kupac Optionm.Short CALLOVA POPUŠIO U POTPUNOSTI.U času kada ih je (kupac long callova 430) kupio njihova cijena se je odnosila isključivo na time,bez intristic value,pošto su u tome trenutku bile OTM.Sve dok ne dosegnu STRIKE viši od ATM-a opcije posjeduju samo time value!Ovo ti pišem isključivo zato da bih ti pokušao pojasniti...,a ne zbog prepucavanja tko je u pravu.Priznajem da je teško napuniti već puni pehar,a to te očito i zbunjuje.Za kraj samo jedan dio citata OM-a koji stalno imam na umu..".....ŠKODI OSOBINAMA KOJE TREJDER MORA RAZVIJATI I NJEGOVATI! SKROMNOST, UPORNOST, SAMOKONTROLA i UMRTVLJENJE EGA! Ako MISLIS da si uvijek u pravu onda ZELIS da si uvijek u pravu i to ti postaje vaznije nego da ZARADJUJES NOVAC U MARKETU! Tvoj EGO preuzme tvoj TREJDING i havarija je neminovna! Odjednom ti nije vazan PLAN nego TVOJ TOCAN POGODAK postaje prioritet."

    avatar

    19.12.2005. (18:06)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Nije loša taktika OM.Tko bi se toga dosjetio osim tebe?Pretpostavljam da si po broju otvorenih callova i puteva "snimio" granicu od 430 na kojoj će fondovi zdumpati(pošto je exp.bila vrlo blizu),tj.ne dozvoliti da je cijena puno prijeđe,a zatim si "uvalio" nekom jadniku da pokupuje long callove na strikeu 430..ha ha? Jel to bilo u pozadini ovoga spreada?Ako je...Maestralno!Klap!Klap!Ako nije?...opet klap!klap!Pazi sad nisam pitao za ovu taktiku općenito,već po kojem kriteriju si se vodio pri izboru strikeova?

    avatar

    19.12.2005. (21:02)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Ne ljutim se, dapace, a i smajli je tu. :) Ali, da stvar bude zanimljivija, isao sam komplicirati terminima bas zbog tebe, jer sam procitao da si napisao "...gore je trebalo pisati short putevi,a ne callovi" i "Nije mi jasno ovo sa short callom...po mojem bi trebali zaraditi sa PADOM,a ne RASTOM cijene.Ispalo je da smo zaradili sa rastom isto kao i na long strani,jer si ga otkupio(zatvorio)za samo 100$,a prodao za 2350$...Ovak ispada da su IVO I MARKO zaradili na isti način(porastu cijene)?Sve mi se potpuno pobrkalo!"..pa sam ti pokusao objasniti da su teoretski oboje zaradili na porastu cijene, samo sto ovaj drugi, kad sve sadira, nije zaradio, ugovore kojima je zaradio $100, je platio $2350.

    avatar

    19.12.2005. (21:21)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Nisam pogriješio,ali sam previše generalizirao!Stvar je u sljedećem i sve je jasno.Pozicija short call svakako profitira ako cijena ne poraste iznad strikea na kojem je pisan(430).Ja sam to protumačio kao da piscu("IVI" ili OM) odgovara pad cijene što je ISTINA.Ali istina je i da mu odgovara i porast cijene pod uvjetom da uopće ne prijeđe strike 430 ili ga prijeđe vrlo malo(u ovome slučaju samo za 0.1(100$)),jer bi za veći(brži) porast ev. morao platiti više za otkup nego što je dobio za pisanje opcije...Caka je u sljedećem... Sve dok cijena dionice nije probila strike 430 opcija na dionicu je posjedovala samo time value.Pošto se s približavanjem exp.vremenska vrijednost eksponencijalno brže gubi od npr. opcija kojima je do exp. trebalo 30,60...dana,ona se vrlo brzo istopila(na long strani kojoj je opcija prodana(za koju je pisana)) uslijed sporijeg kretanja prema strikeu 430 što je IVI išlo na ruku,tim više što su veliki igrači zabrenzali na tom strikeu.Na taj način je MARKO(long) popušio,a IVO debelo profitirao. Još nije gotovo....To bi bio slučaj da je IVO pisao short call bez spreada i značajno se razlikuje od Optionmasterovog primjera!Naime OM je imao pokriveni ev.gubitak na short callovima sa long callovima na nižem strikeu 420,te bi i u slučaju da je (Markov long call na 430-OM-ov short call 430) bio značajno probijen jednostavno OFFSETAO ekvivalentno većom zaradom na long callu 420.OM bi morao otkupiti buy to close short call 430 da bi zatvorio poziciju odnosno izašao iz nje većom sumom novaca nego što je u samom startu dobio pisanjem,ali bi razliku bez problema podmirio nakon što bi prodao Long call 420 po ekvivalento većoj cijeni. Tako ispada da OM nikako nije mogao izgubiti na short callovima jer je strike long callova(420)..OTM.. bio viši od trenutne cijene dionice u trenutku kupnje(oko 410 $) pa bi ev. porast cijene koji bi mu "ugrozio" offsetao većim profitom na long 420.Ispada da je krajnji cilj bio samo pojeftinjenje ulaza u long 420! Međutim OM bi se našao u gabuli da je cijena Goog ostala niža od 420 ili se polako kretala čak i malo preko 420.Profit od shorta kojim je pojeftinio long call bi mu ostao,ali bi zabilježio gubitak na long strani.Svejedno je i taj gubitak mogao stići na vrijeme srezati i umanjiti da je krenulo u nepovoljnom smjeru na granici koju si je zacrtao,tako da vjerojatno ne bi izgubio više od cca 1000-1500$.Ali što je to prema skoro 10000$ koje profitira u slučaju rasta.Važno je napomenuti i to da bi pojeftinjenje longa pomoću shorta također "platio"-uvjetno rečeno.. u slučaju da je cijena goog-a prešla puno više od 430,jer bi svu veću zaradu na long morao odvojiti za offsetanje shorteva.Tako je i max. profit ograničen na razliku između strikea 420 i 430...Puff pant Amen!:) Eto najšire i najjednostavnijim rječnikom opisano da ne bi bilo nesporazuma i pogrešnih interpretacija!Mamurluk loše utječe na mene pa je eto i zbunjenost prošla.Kaj se mene tiče ovo je točka na i ovoga spreada i nemam ga više namjeru komentirati.Živjeli!:)

    avatar

    19.12.2005. (22:21)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Da. Mislio sam da ce ga OM promokmentirati pa se nisam htio mjesati, jer sam uocio jos "greska", iako se bi se i tu moglo raspravljati, tj. govorim o "Ovaj spread je uz biti vrlo riskantan diirekcionalni trejd". Istina, da je cijena krenula prema dole, izgubio bi, ali ne postoji opcija u kojoj ne mozes izgubiti (ako je netko zna, nek mi javi :)), u OM-ovom slucaju bi izgubio cca. 2400, to je max. moguci gubitak, ali je pisanjem call-ova (STO), ogranicio i max. mogucu dobit na cca. 7500 u njegovom slucaju. Prije cca. mjesec dana sam vjezbao (na papiru) i ovakve tradeove, ali se nisam dugo zadrzavao jer na papiru obicno ciljam na pun rizik tj. npr. napisem put (STO) na 430. :)

    avatar

    19.12.2005. (22:44)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    P.S. OptionMaster ocito slavi pa se ne javlja. :))

    avatar

    19.12.2005. (22:51)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Očito slavi callove na PFE...pogledaj komentare malo niže.Sve je to predvidjela tehnička analiza daleko prije objave fundamentalnih vijesti kao povećanje dividendi...Negdje sam pročitao da si opisao simulatore kao nerealne..da si u par dana došao do stotine puta većih iznosa.Pokušaj na Investopediji,vidim da nisi aktivan i odgovorno tvrdim da bi uživo lakše i sa većim profitom trejdao nego na simulatoru koji kasni sa transakcijama 20 min.i prvenstveno je zahvalan za dionice,a ne opcije kada tih 20 slijepih minuta često označavaju razliku između višedesetnogpostotka dobitka i gubitka!Kupnju isključivo po ask cijeni,a prodaju po bid,što kod jeftinijih opcija predstavlja razliku i po 50% gubitka samim činom kupnje!Svejedno ti tvrdim da nema šanse da u 30 dana uspiješ povećati svoj portfelj za više od 5%(10500$) trgujući isključivo dionicama!

    avatar

    19.12.2005. (23:21)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Mislim da si me zamijnio s nekim, kad smo raspravljali o opcijama tj. kad si me uvjeravao da probam tradeati opcije jer, da ne duzim, su bolje od dionica, tvrdio sam da to povremeno radim na simulatoru, i da citajuci o njima zarada izgleda mnogo laksa nego u praksi, npr. onaj tko je poceo citati blog od ovog unosa, na par mjesta moze procitati "zaradis u svakom slucaju". Iako ne vodim detaljnu analizu, tesko stignem napraviti research i za pravo, na opcijama sam najvjerovatnije u debelom minusu. Aha, jedino kao si mislio na dionice, ali tu treba citati kompletan tekst, rekao sam da kod RL-a pomno pratim poziciju i pokupim dobit cim predje neku zadovoljavajucu granicu (cesto je 2k kn dnevno rodjendan), dok imaginarni ne stignem (jer ne pridajem bas toliko paznje) voditi tako pomno, pa na jednom jos imam, afair, 1000 dionica GOOG-a kupljenih po 280. Ali, nazalost, (zasad) nikad tako ne bih postupio u pravom tradeu. Opcije bih paper tradeao, tj. hocu cim uhvatim vremena, na istom principu, kupis 10k call-ova na 460, pa ako prodje, prodje, a najcesce oce, bar meni, ili mene onaj gore posebno voli zahebavat. U real-lifeu ne bi, iako, moram priznat da nisam ni probao. :)

    avatar

    19.12.2005. (23:56)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Postovani Felix , Cartman i ostali! ZAHVALJUJEM VAM OD SRCA NA DISKUSIJI KOJU STE ZAMETNULI OVDJE, SVE SAM PROCITAO I NADAM SE DA CE MOJ GORNJI UNOS UVELIKE OBJASNITI VECINU NEDOUMICA! MOLIM VAS DA SE NE USTRUCAVATE GORE NASTAVITI SA PITANJIMA I DISKUSIJOM (osobito ako je jos nesto nejasno)! Puno pozdrava obojici!

    avatar

    20.12.2005. (01:08)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...